Проект "Иновативни седмици“- Седмица на родолюбието и народните традиции

В детска градина 27  “Славейче” е завършила поредната от цикъла иновативни седмици – “Седмица на родолюбието и народните традиции”. 

През тези дни всеки, прекрачил прага на забавачницата е бил посрещнат от две експозиции, изцяло подготвени и реализирани от родителската общност, завладяващи сърцето на всеки родолюбив добруджанец. Едната, показваща част от богатата културна история на нашия край чрез изкуството на видни добруджански творци като художникът Господин Желязков, певецът на равна Добруджа Йордан Йовков, поетесата Дора Габе, актрисата Адриана Будевска, народната певица Калинка Вълчева, Маестро Захари Медникаров, а другата с предмети от обредни народни празници, съхранени и предавани от поколение на поколение и споделени с всички в детската градина. 

На 13.12., г-жа Л. Кирилова от Етнографска къща е презентирала темата за традициите и обичаите за Коледа - от кога се празнува Коледа, защо се коледува, по кое време се извършва, какво е облеклото на коледарите, какви песни се пеят, как се избира т.нар. станеник и т.н. 

Децата от група ”Слънчице” са показали обичая коледуване. С коледни песни и наричания за здраве и берекет те са пожелали благополучие на всички. С много емоционални преживявания е била наситена същата вечер, когато е била запалена коледната елха в двора на градината. Присъстващите деца, родители и учители са получили коледарска благословия от танцьорите на ансамбъл “Добротица” с ръководител Юрий Митев. 

На 14.12. подготвителните групи са посетили възрожденското взаимно училище в комплекс “Стария Добрич”. Попаднали в тази зала с пясъка за писане, с оригиналните плочки и калеми, с таблата на честа и позора, с окачените по стените таблици за обучение и нравоучение, с иконата на Св. братя Кирил и Методий децата са се потопили в атмосферата на миналото, много различна от тяхното съвременно ежедневие с телевизор, компютър, механизирани играчки, телефони и т.н. 

Децата от малките групи са посетили Природонаучния музей, където по увлекателен и достъпен начин е разказано за разнообразието от животински и растителни видове намиращи се на територията на нашия Добруджански край. 

Битовата седянка на 15.12. организирана и проведена от вече бивши служители на детската градина под ръководството на г-жа Р. Енчева е била естествено продължение на седмицата. Децата с интерес са слушали завладяващи истории за живота на село “едно време”, през зимните месеци, когато реколтата е вече прибрана. Представени са били характерни за нашия край ръчни, трудови дейности като чепкане и предене на вълна, навиване на прежда на чекрък, плетене и т.н. Бабите са попели на децата обредни песни, свързани със зимните празниците, задавали са им гатанки, а малчуганите са се надпреварвали да им отговарят. 
Най- вълнуващ и забавен за децата е бил последният ден от седмицата, за който са се готвили особено старателно. Всяка група в този ден е представила игра от детството на своите родители, на бабите и дядовците си, като “Вършачка”, “Къща”, “Щъркел и жабки”… и др. 

Гости на събитието са били г-жа С. Иванова - ст. експерт ПУВ в Дирекция “ХД” и г-жа Трифонова от Дом паметник “Йордан Йовков“. От детската градина споделят, че децата, забавлявайки се са се научили по възможно най-лесния и достъпен начин за социалния живот и за трудовата дейност на своите прародители, за мъдростта, морала, вярата в доброто и справедливостта, за род, Родина, език и т.н., защото народните игри са част от културното наследство на нашия народ и неговата ценностна система, и тяхното емоционално и възпитателно въздействие е безценно! 

В съботния ден (17.12.) деца, родители и учители са посетили Историческия музей с археологически находки в комплекс “Стария Добрич”. От детска градина “Славейче“ призовават да пазим и предаваме на нашите деца народните ни традиции, нека ги възпитаваме в родолюбие, за да оцелеем и да се развиваме като народ.

Седмица на родолюбието и народните традиции (Галерия)


To Top ↑