Проект "Иновативни седмици“- Седмица на здравето

С много емоционални преживявания за децата от ДГ “Славейче” бе наситена седмицата, посветена на здравето. Най-важна възпитателно-образователна задача за педагозите при запознаването на проблемите на здравето, бе осъзнаването му и формиране на правилно отношение на децата към него. 

В понеделник след като малчуганите изгледаха видео материал, се проведе разговор на тема: “Какво е и какво не е здравето?”. В хода на обсъждането те задаваха различни въпроси, разсъждаваха на глас, споделяха какво правят, когато са болни, когато са здрави и т.н. За децата бе особено важно да разберат, че и от тях самите зависи да опазват своето здраве и живот. 

Във втория ден от седмицата децата се запознаха с някои професии в областта на здравеопазването - хуманен и ветеринарен лекар, лекар по дентална медицина, фармацевт, медицинска сестра, медицински и рентгенов лаборант, физиотерапевт и с дейности, които те извършват.

Същият ден те посетиха Ветеринарната клиника “ССВЕТ”, където нагледно им се показа как се лекуват домашни любимци и какви ежедневни грижи трябва да се полагат за тях, за да са здрави и да ни радват. Децата разгледаха още и ветеринарната аптека към клиниката. Особено ги впечатли разнообразието от аксесоари за забавления на домашните любимци. 
Следващият ден започна с екскурзия до кравефермата в с. Плачи дол. Децата разгледаха животните и видяха колко много труд се полага от тяхното изхранване и отглеждане до преработването на млякото в различни продукти - краве масло, кисело мляко, сирене, извара и кашкавал. 

Много вълнуващо премина посещението на децата в ДКЦ 2, където се запознаха отблизо с професията на здравните работници - лекар, физиотерапевт, лаборант. За топлото отношение екипът на ДКЦ 2 беше приятно изненадан от подаръка на децата от подготвителна група „Бамби” - детски рисунки, свързани с различните професии на здравните работници. Те посетиха кабинети по физиотерапия, уши нос гърло. Изключително интересна бе за тях информацията как и за какво се правят рентгенови снимки. Рентгеновата лаборантка им предостави няколко снимки и децата дадоха своите предположения от коя част на човешкото тяло са. В лабораторията разглеждаха под микроскоп кръвни клетки и т.н. И така, макар и за малко децата се почувстваха като част от медицинските екипи на поликлиниката и много от тях ще преодолеят със сигурност естествения си детски страх от бялата престилка, спринцовката, слушалката и т.н. 

В следобедните часове децата бяха поканени от д-р Грета Ганчева в нейния стоматологичен кабинет. Топло и приветливо тя посрещна многобройните си малки гости и търпеливо им показа инструментите, които използва в работата си. На видно място в кабинета децата видяха картини, илюстриращи най-важните правила за лична зъбна хигиена, чистота и здраве. Някои деца пожелаха да бъдат прегледани, други споделиха, че много им харесва тази професия и искат като пораснат да станат като д-р Ганчева. 
По традиция Седмицата на здравето бе закрита с празник, за който всички деца се готвиха особено старателно. С много въображение те влязоха в различни роли - на лекар, зъболекар, ветеринарен лекар, представиха ползата от плодове и зеленчуци. Екипът на детската градина благодари за отзивчивостта и съдействието на родителската общност при организирането и провеждането на поредната инициатива в детската градина.

Седмица на здравето (Галерия)


To Top ↑